Cum arată o femeie inteligentă?

Femeile inteligente. Cine sunt ele și cum arată? Cum definim femeile inteligente? Oare diferă părerea bărbaților de cea a femeilor când vine vorba de acest subiect?

Să vedem întâi cine NU sunt ele. Unii ar spune că nu sunt cele cu note mici la școală, la liceu, la facultate. Sau cele care nu știu diferența dintre ‘s-au’ și ‘sau’. Cele care spun că “AU DECÂT ceva”. Cele care folosesc machiaj excesiv, poartă haine prea colorate, prea evidente sau orice începe cu “prea”. Însă gusturile nu se discută. Să trecem mai departe. Femeile isterice. Cele care nu înțeleg un lucru după ce îl explici de mai multe ori. Și lista poate continua.

Acest subiect al femeilor deștepte/ mai puțin deștepte apare tot mai des în peisajul cotidian. Ideea de a scrie acest articol mi-a venit după ce am citit la rândul meu un alt articol scris de o femeie pe tema – “De ce renunță bărbații la femeile inteligente?…” Primul impuls a fost să gândesc “Hmm… oare așa o fi? Chiar așa, de ce or renunța? Sunt proști?” Răspunsul din partea autoarei venea ca un ‘adevăr’ deja acceptat de întreaga sferă feminină: “păi alea proaste sunt mai ușor de manipulat, alea proaste tac, alea proaste fac întotdeauna ce le zice bărbatul”. Din nou: hmm…

Am multe prietene care sunt considerate, se consideră și sunt femei deștepte – cel puțin pe plan profesional. Însă când vine vorba de planul personal ele eșuează. Foarte puține inițiază o despărțire, iar dacă o fac este pentru că tipul ori nu le acordă atenție, ori se ceartă prea des, ori e infidel. Adică tot el e de vină. Dacă ele sunt cele care îl părăsesc pe bărbat, se consideră câștigătoare în bătălia femeie-bărbat. Ce înseamnă acest câștig? Răspunsurile pot fi mai multe. Unele se vor considera ‘superioare lui’, altele spun că ‘l-au pus la punct’, altele că ‘i-au arătat arată cine e mai puternic’. Însă privind realitatea obiectivă, nu vedem nimic altceva decât că două persoane nu mai sunt într-o relație. Având în vedere că, spre deosebire de bărbați, majoritatea acestor fete își vor dori în continuare pe cineva aproape de sufletul lor (chiar pe omul de care s-au despărțit de multe ori), tristul adevăr este că ele de fapt pierd, nu câștigă, chiar dacă au fost cele care au inițiat despărțirea. Pentru că, de fapt, ele nu au vrut-o. Ele au vrut doar să câștige o bătălie.

Această persoană care a scris articolul mai sus amintit se întreba dacă oare bărbaților nu le plac femeile deștepte, deoarece o prietenă de-a ei, “super” din toate punctele de vedere, fusese părăsită pentru o altă tipă cu “sânii mari și creier mic”. Acum vine întrebarea mea: cum poți spune cine e mai deșteaptă? Dacă cea din urmă nu are școală, probabil că nu are nici foarte multe competențe teoretice, într-adevăr. Însă ce ar împiedica-o să fie mai iscusită într-ale relațiilor decât iubita inițială?

O problemă pe care am observat-o la multe femei cu succes pe plan profesional, cu facultate, master, doctorat sau un job bun, cele considerate “categoria femeilor inteligente” de către autoarea de mai sus, este că într-o relație tind să încerce cu orice preț să își arate superioritatea. Practic, e ca și când, odată ce ai succes pe plan profesional, este subînțeles că ești inteligentă și că bărbatul trebuie să ți se supună. Ceea ce nu mai e de foarte mare actualitate pentru secolul nostru. Multe din aceste femei critică bărbatul pentru lucruri minore, îl suspectează de diverse minciunele neimportante, îl ceartă pentru că nu vrea să spele vasele sau să dea cu aspiratorul. “Femeile inteligente” știu că sunt inteligente, așa că își permit să tragă la răspundere bărbatul pentru orice, pentru că șansele ca ele să aibă dreptate sunt foarte ridicate…

Și ca să revin la întrebarea inițială – cine sunt cu adevărat femeile inteligente? Acelea care își conduc bărbații pe drumul dorit de ele – indiferent dacă iubitul e de acord sau nu? Argumentez pentru acele femei care știu să-și păstreze iubitul aproape prin înțelegere, care știu să-și înțeleagă prietenii și membrii familiei când aceștia au toane, care înghit atunci când inima le bate în piept de nerăbdare, nefiind impulsive, așteptând ca situația să se rezolve de la sine sau măcar să discute calm. Be a lady… O femeie inteligentă este cea care combină succesul pe plan profesional cu succesul pe plan personal. Cea care reușește să-și păstreze calmul și să se înțeleagă reciproc cu soțul ei. În situația în care bărbatul nu e un idiot, e rețeta pentru relația perfectă.

Comments

comments

Posted in Thoughts in Romanian
2 comments on “Cum arată o femeie inteligentă?
 1. Valentin says:

  Buna, Cris

  Desi mi-am dorit sa ma mentin in rolul de cititor al celor scrise de tine, nu pot sa nu fac o observatie in legatura cu acest subiect. Femeia inteligenta apartine unei culturi care o califica pentru acest titlu. In societatea romaneasca, despre care sunt convins ca scri si tu, femeia inteligenta consider ca este reprezentata de acea fiinta care nu face caz de independeta ei financiara (gen si eu lucrez, nu ma intretii tu, asa ca nu incerca sa ma imi spui tu ce sa fac (…))si care in acelasi timp nu sugereaza barbatului langa care traieste ca lucrurile ar sta altfel in familia lor daca ar avea si ei starea materiala a unei cutare cunostinta, despre care sunt, de altfel, unanim de acord ca nu a realizat-o in conditii de deplina legalitate. Sunt doar doua exemple in care o femeie s-ar dovedi inteligenta prin abtinerea de la insinuari si sfidari de acest fel. Nu este mai putin adevarat ca si in privinta barbatilor as putea identifica cu usurinta situatii cand abtinerea de la comentarii ofensatoare ar face un mare bine relatiei de cuplu. Insa la noi in Romania, tacerea ori atitudinea calma si impaciunitoare este de cele mai multe ori sinonima cu lipsa de inteligenta. Oricum, nu sunt valorizate si conduc la o atitudine dispretuitoare din partea contraopinentului. In cel mai bun caz, acesti oameni sunt considerati slabi, ca nu isi cunosc interesul. In schimb, o atitudine combativa si chiar agresiva starneste respectul, o traire care are legatura mai mult cu teama decat cu pretuirea. Chiar termenul de respect, are in conceptia unui intelept oriental , intelesul de a privii a doua oara (re – spect), asa cum retrospectiva este a privi in urma. Iar privitul din nou ar insemna o atentie sporita data persoanei in cauza, care ar putea fi cauzata de mai multe motive printre care si teama ca acea persoana sa nu iti faca rau, obligandu-te sa intri in defensiva.
  De aceea, eu nu mai atribui cuvantului respect o conotatie pozitiva si ma crispez cand o femeie vrea sa fie respectata. Mi-as dori sa isi doreasca adoratia unui barbat, iubirea lui neconditionata, dar respectul nu mi-as dori sa si-l revendice.

  • cristinamoldovan says:

   Da, sunt de acord. Asta am incercat sa spun si eu, insa am fost poate putin prea cinica. Ma rog, ideea e ca parerea mea e ca multe din relatiile femeilor inteligente esueaza pentru ca nu reusesc sa il inteleaga pe cel de langa ele… si invers :)

Leave a Reply